Nulstil Mac og Macbook nemt | Sådan nulstiller man Macbook Air, Pro & iMac

Nulstil Mac og Macbook nemt | Sådan nulstiller man Macbook Air, Pro & iMac

Der er mange grunde til at man ønsker at nulstille sin Macbook. Det kan være at man ønsker at sælge den på nettet som den blå avis, sælge den til en ven, eller ønsker at videregive din bærbare Mac computer til et familiemedlem. Det kunne også være at den var blevet langsom og sløv, og man blot ønsker at opleve den samme hastighed, som hvis den var helt ny fra æsken af. Desuden bruges nulstilning også som en funktion, hvis ens Macbook er inficeret med virus og skadeligt malware.

Det er dog heldigvis ret simpelt at nulstille sin Macbook, uanset om man har en Macbook air, Macbook pro eller en helt tredje model som en iMac.

Ting du skal vær opmærksom på inden du nulstiller

  1. En nulstilning fjerner af ordet, alt på din bærbar. Det vil sige alt fra dokumenter, kontakter og billeder. Selv endda selve styresystemet bliver fjernet, men kan dog let geninstalleres. Hvis du har vigtige filer på din Mac, som du ønsker at gemme kan dette gøres med en ekstern harddisk eller Cloud systemer som Apples eget (iCloud). Af andre kendte, kan nævnes Google Drive, Dropbox og Microsoft Onedrive.
  1. Hav altid en oplader tilsluttet din Mac under nulstilning. Hvis din Macbook går ud under processen, kan det resultere i at vigtige systemfiler går tabt og din Mac vil blive totalskadet – selvom det er sjældent.
  1. Sørg for at du er tilsluttet et netværk. Hvis du skal downloade styresystemet MacOS efter nulstilling kræver det nemlig at du har adgang til internet. Hvis dette ikke er en mulighed, kan man downloade MacOS til et USB stik, eller en CD. Vær dog opmærksom på at de nyere Macbooks fra efter 2011, ikke har et indbygget CD drev men skal tilsluttes med et eksternt drev.

Når man har taget stilling til de ovenstående punkter, er man endelig klar til at nulstille sin Mac. Følg de nedenstående punkter for nemt og smertefrit at nulstille din Macbook.

Følg disse punkter for at nulstille din Mac:

  1. Sluk din Macbook ved at klikke på sluk knappen eller klikke på apple-ikonet og trykke ”Luk ned”
  1. Tænd din Mac mens du holder tasterne ”Command” og ”R” nede. Command er også kaldt ”CMD” som forkortelse og har ikonet ⌘
  1. Nu åbner fanen ”MacOS-hjælpeprogrammer op”. Her skal der klikkes på ”diskværktøj”
  1. Fanen med diskværktøj er nu åben. I venstre side vil være en oversigt over de interne drev eller harddiske som din Mac har. Her skal man klikke på ”Macintosh HD” som er det ens harddisk vil hede for langt de fleste
  1. Oppe i toppen af fanen klikker man på ”Slet”, hvor en ny fane vil komme frem. Her skal man vælge ”Mac OS Extended (Journaled) og tryk herefter på slet.
  1. Afhængigt af, hvor mange filer der var på ens drev vil dette tage et stykke tid. Når processen er færdig, klikker man blot på det blå ”OK” ikon.

Nu er din Macbook nulstillet og helt som ny - som lige efter man havde købt den og tændt den for første gang. Dog har din Mac nu heller intet styresystem, som vi klart anbefaler at man installerer.

Følg disse punkter for at geninstallere MacOS styresystemet:

  1. Luk fanen ”diskværktøj”, hvis du netop har nulstillet din Mac. Nu vender du tilbage til MacOS-hjælpeprogrammer.
  2. Klik på ”Geninstaller MacOS”
  3. En ny fane vil åbne, hvor den nyeste version af MacOS vil komme frem. Dette kunne være Mojave, Sierra eller El Capitan. Klik på fortsæt.
  4. Nu skal du godkende betingelserne for brug af softwarelicensen, ved at klikke ”Enig”
  5. Nu skal du vælge det drev du ønsker at installere MacOS på. Her skal du vælge ”Macintosh HD”. Hvis der er andre drev tilgængeligt, vil det typisk være et recoverydrive eller eksterne drev som er tilsluttet din Mac.
  6. Installationen begynder herefter. Hvis du har en Mac med en HDD som harddisk vil det tage lang tid, hvorimod en Mac med en SSD blot vil tage 6-7 minutter

Herefter vil MacOS være installeret. Hvis du ønsker at opsætte din Macbook igen, kan dette gøres let på de næste faner. Hvis du nulstiller og geninstallerer MacOS for at sælge din Macbook, anbefaler vi ikke at du går igennem opsætningsfasen, da den nye ejer ofte selv vil indtaste sine oplysninger – som evt. login til iTunes og iCloud.

Hvis dette er tilfældet, trykker du blot ”Command” og ”Q”. Så vil din Macbook lukke ned, og være klar til salg eller videregivelse til en anden ejer.

Alternativt kan du se denne video, som dog er på engelsk derfor ikke vil have de samme instruktioner på diverse knapper og informationsbokse.


Ældre indlæg Nyere indlæg

Efterlad en kommentar

Din kommentar vil blive set igennem før den bliver offentliggjort